
El partit guanyador, amb més vots, rep un bonus de 50 diputats que s'acaben d'omplir amb els noms dels candidats que no han estat escollits en les circumscripcions. És un bonus que en teoria ha de servir per a que el partit guanyador obtingui la majoria absoluta de la cambra i per tant els governs que es formin tinguin el màxim d'estabilitat (fet que com hem vist, no sempre es compleix).
El sistema de vot és el de vot llistes obertes de partit, és a dir l'elector pot marcar tants diputats com escons es reparteixin en la seva circumscripció, però aquests diputats han de ser tots del mateix partit al qual l'elector dóna el seu vot.
El repartiment d'escons es fa seguint la representació proporcional. Els escons es reparteixen a cada circumscripció proporcionalment al percentatge dels vots vàlids totals, tenint en compte que existeix una barrera mínima del 3% a nivell nacional.
El fet de poder triar els candidats que més t'agradin de la llista del teu partit, comporta que molts diputats es puguin quedar sense seients. Una de les particularitats és que els caps de llista i els antics Primer Ministres estan deslliurats d'aquesta norma i automàticament son col·locats els primers de la llista i exclosos del sistema de 'creuetes'.
A Grècia el vot és obligatori per llei, però la llei ni es compleix ni hi ha sancions. En el passat però, els ciutadans grecs havien de presentar el certificat de vot per poder obtenir el carnet de conduir o el passaport.
El cap d'estat, o president de la República, és escollit pel Parlament per un mandat de 5 anys (i un màxim de 2 mandats). L'escollit ha de tenir més de 40 anys.
0 Responses to "Sistema Electoral grec"
Publica un comentari a l'entrada